Během půl roku jsme vám každý týden přinášeli inspiraci, jak kvalitní jídlo získat, jak jej zpracovat nebo jak si jídlo sami vypěstovat, třeba na balkoně či dokonce v bytě. Zaměřili jsme se i na často diskutovaná témata související s udržitelným zemědělstvím a jeho vlivem na životní prostředí. Mohli jste si přečíst o produkci masa ve velkochovech, o přínosech fairtrade zemědělství, o palmovém oleji nebo o plýtvání jídlem.
Když nakupujete potraviny, je důležité, abyste si vybírali takové, které jsou pro vaše tělo prospěšné, kvalitní a zároveň udržitelné pro naši planetu. Měli byste dbát na vyváženou stravu obsahující ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, luštěniny a kvalitní bílkoviny a tuky. Zároveň byste měli omezit konzumaci potravin obsahujících velké množství rafinovaného cukru, nasycených tuků a umělých přísad. Velmi důležitou roli v našem jídelníčku hrají fermentované potraviny, které prospívají našemu zdraví, zlepšují funkci střevního mikrobiomu a podporují naši imunitu.
Pokud je to možné, měli bychom dávat přednost lokálním potravinám. Lokální produkty mají nižší uhlíkovou stopu, nemusely cestovat dlouhou dobu z cizích zemí, aby se dostaly na náš stůl. Nákupem od místních zemědělců také podpoříte lokální ekonomiku a komunitu. Lokální potraviny najdete na farmářských trzích, u zemědělců v blízkém okolí, u kterých se dá nakupovat tzv. “ze dvora” nebo se můžete vydat na samosběr.
Neměli bychom zapomenout na volně rostoucí rostliny a které obsahují látky prospěšné pro naše zdraví. Příroda je plná jedlých rostlin a divokého ovoce, které si můžeme uchovat na zimu například ve formě sušených směsí na čaj.
Kromě lokálních potravin bychom měli dbát i na to, jak jsou potraviny pěstovány. Ekologické zemědělství je metoda, která minimalizuje použití chemických hnojiv, pesticidů a herbicidů, což je prospěšné jak pro naše zdraví, tak pro životní prostředí. Vyhledávejte potraviny s certifikací biopotravin, které jsou pěstovány s ohledem na udržitelnost.
Postupným navýšením rostlinných potravin ve vašem jídelníčku poskytujete svému tělu nejen zdravější stravovací návyky, ale zároveň významně přispíváte k ochraně životního prostředí.
Výhodou konzumace rostlinných potravin je, že rostliny potřebují mnohem méně přírodních zdrojů než maso, zejména co se týče vody, půdy a energie. Tím pádem je jídelníček postavený na rostlinné stravě mnohem šetrnější vůči životnímu prostředí. Pokud přemýšlíte nad tím jak začít, zkuste jeden nebo dva dny v týdnu do svého jídelníčku zahrnout bezmasé jídlo. Můžete to udělat postupně a experimentovat s různými rostlinnými recepty. Objevíte tak nové, zajímavé a chutné alternativy stravování.
Správné uchování potravin je klíčové pro minimalizaci plýtvání a udržení potravin co nejdéle čerstvých. Investujte do vhodných nádob na skladování. Kvalitní a hermeticky uzavíratelné nádoby nejenže pomáhají udržet potraviny déle čerstvé, ale také zabraňují ztrátě chuti a vůní. Důležitým pravidlem správného uchování potravin je, že starší potraviny by měly být spotřebovány dříve než ty novější. V lednici ukládejte potraviny podle chladu – v dolní polici skladujte maso a uzeniny, v šuplících ovoce a zeleninu a v horní polici mléčné výrobky a to, co zůstalo otevřené. Mrazák využijte k uchování potravin, které nemáte v plánu ihned spotřebovat. Zachová čerstvost potravin, což je užitečné třeba v případě ovoce a zeleniny v zimních měsících.
Jídlo je mnohem víc než jen palivo pro naše tělo. Je to spojnice mezi námi, naší kulturou a planetou. Máme moc měnit svět jedním soustem a každým nákupem. Vědomým výběrem potravin můžeme vytvořit lepší budoucnost, jak pro sebe, tak pro naši planetu a další generace.
Není třeba dělat radikální změny. Malé kroky, jako je zvýšení podílu rostlinných potravin ve vašem jídelníčku nebo preferování lokálních a ekologicky pěstovaných potravin, mohou mít velký dopad. Ať už je to jeden bezmasý den v týdnu nebo třeba vlastní bylinková zahrádka na balkoně.
Vybírejme naše jídlo s vděčností a ohleduplností a vytvoříme společně lepší budoucnost pro nás i pro naši planetu.
Autor/ka
Rezekvítek